Ny konjunkturrapport från BIL Sweden - kraftigt fall i fordonsindustrins produktion
2 oktober 2009
BIL Sweden publicerar idag årets andra konjunkturbedömning för personbilar, lastbilar och bussar.
Av rapporten framgår bl a följande:
• Produktionen i svensk fordonsindustri har fallit kraftigt med hela 60 procent hittills i år jämfört med samma period förra året.
• Prognosen för antalet nyregistrerade personbilar i år revideras upp med 10 000 bilar till 205 000 bilar. Detta ska ses i ljuset av att en normal marknad i en tioårscykel är ca 250 000 bilar. För nästa år bedöms nyregistreringarna av personbilar öka till 220 000 bilar.
• Europamarknaden utvecklas betydligt positivare än den svenska tack vare den aktiva konjunkturpolitik med bl a skrotningsstimulanser som 15 EU-länder infört.
• Lastbilsmarknaden utvecklas svagt i år. Prognosen om 26 000 nyregistrerade lätta lastbilar ligger fast. Nästa år väntas en ökning till 29 000 fordon.
• Den tidigare så omtalade direktimporten av begagnade personbilar har nu ersatts av direktexport till följd av europaanpassade begagnatpriser och en tidigare svag krona.
- Det är positivt att nedgången för nybilsregistreringarna nu är bruten och att en viss förbättring är att vänta på den svenska marknaden. Det är i sammanhanget anmärkningsvärt att se hur framgångsrik den aktiva konjunkturpolitik är som många europeiska länder bedriver med bl a skrotningsstimulanser. Den svenska regeringens passivitet orsakar en betydligt svagare utveckling i Sverige, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.
- Detsamma gäller den svaga svenska industripolitiken. Produktionen i fordonsindustrin har fallit hela 60 procent hittills i år. Trots detta bedriver regeringen en svag industripolitik i jämförelse med andra europeiska biltillverkarländer. Ett exempel på detta är de 28 miljarder som utlovats av regeringen, men som idag tio månader senare, inte utbetalats en enda krona av, avslutar Bertil Moldén.
Länk till Bilkonjunkturen i sin helhet bifogas.
För mer information kontakta vd Bertil Moldén, tfn 08-700 41 10 eller 070-638 65 31.